Verslag Nordkapp Challenge Clio V6 - Van Ramshorst en Boers

14 november 2014

NIJKERK – Op vrijdagochtend 10 oktober 2014 om 00.00 uur klonk het startschot voor Marco van Ramshorst en Gert Jan Boers voor hun eerste Nordkapp Challenge. Deze challenge is gereden in een Renault Clio V6, die speciaal voor deze reis voorzien is van een opvallende belettering door C&L Lichtreclame B.V. Ook Constar Betonwaren B.V. en ABC Mortel hebben meegeholpen deze reis van totaal 6.500 kilometer over asfalt, sneeuw, ijs en bergen naar de Noord Kaap te realiseren. De Clio V6, met een vermogen van maar liefst 255pk bij 7.150 RPM, heeft de challenge uitermate goed doorstaan.  

Marco van Ramshorst, directeur van Autobedrijf Van Ramshorst (Renault dealer) en Gert Jan Boers, directeur van cement- en mortelbedrijf Constar-ABC, hebben in drie weken tijd de reis naar de Noordkaap goed voorbereid.
De snelle Clio V6 hebben ze, naast de zeer opvallende belettering, onder andere voorzien van goede winterbanden. Het is best ingewikkeld om een geschikte band voor deze reis te vinden. Het is belangrijk een band te kiezen die in Nederland en Duitsland, bij hoge temperatuur en snelheid, niet te veel slijt, zodat je er in Noorwegen (lees: sneeuw en ijzel) nog wat aan hebt. Ook hebben ze een serieuze lightbar op de Clio V6 gemonteerd. Dit was geen overbodige luxe, daar er ook s’nachts werd gereden en in de bergen niet overal lantarenpalen staan. Zonder goed zicht zou de reis wel erg spannend worden. Alle vrienden en kennissen konden de reis volgen via de Facebook pagina van Renault dealer van Ramshorst.

Startschot
Vrijdagochtend 00.00 uur werd de auto gestart voor de challenge. Zachtjes vertrekken in de woonwijk met een Clio V6 is helaas niet mogelijk. Het (voor autoliefhebbers een heerlijk) motorgeluid was in de volledige wijk goed te horen.

     

Paarden van stal
Eenmaal op de snelweg hebben ze ‘de paardjes even los gelaten’. Na één uur rijden hadden de heren al 196 km afgelegd en om 02.15 uur al 412 km. De snelweg in Duitsland is toch wel heel erg lekker voor een bestuurder van een V6. Om 04.40 uur was de incheck op de ferry M/V Deutschland voor de overtocht van Puttgarden (Denemarken) naar Rødby (Zweden). Tijdens de overtocht hadden Marco en Gert Jan even de tijd om de benen te strekken en te ontbijten. Er was veel bekijks tijdens de aankomst in Rødby.

De reis door het adembenemende landschap ging zeer voorspoedig tot ze de verkeersdrukte in reden bij Kopenhagen en Malmö. Hierdoor liepen ze iets vertraging op. Het verbruik van de Clio V6 valt niet tegen. Er is op dit moment nog maar vier keer getankt en dat terwijl er aardig is doorgereden. 

Na 2.341 km te hebben gereden bereikten ze om 20.00 uur met een knorrende maag het hotel Aurum in Skellefteå. Helaas was de keuken al dicht. Het lief en hongerig kijken naar het hotelpersoneel worp zijn vruchten af, of zeg maar liever broodjes. Het was geen uitgebreid diner, maar… elk nadeel heeft zijn voordeel. Nu waren ze snel klaar met eten en konden ze vroeg naar bed.   

     

Goodmorning Skellefteå
De volgende dag had de trouwe Clio V6 om 06.00 uur alle inwoners van Skellefteå netjes gewekt. Zo hadden de inwoners tenminste nog iets aan hun dag J. Langzaam daalde onderweg de temperatuur en daarmee ook de snelheid. Om 09.00 uur waren Marco en Gert Jan 100 km boven de poolcirkel, dichtbij Rovaniemi, het oord van de kerstman.

Dwars op plaats van bestemming
Om vier uur hadden ze het eindstation De Noordkaap bereikt! Blij, trots en voldaan hebben ze veel foto’s en filmpjes gemaakt. Marco en Gert Jan zijn waarschijnlijk de eerste (of één van de eersten), die met een auto op de webcam van de Nordkapp te zien zijn. De boefjes Marco en Gert Jan hebben er midden in de nacht veel moeite voor gedaan om dit voor elkaar te krijgen, daar dit eigenlijk niet is toegestaan. Ook is de Clio V6 ‘lekker dwars gegaan’ bij het gerestaureerde Poolcirkel monument langs de Noorse kust.

De succesvolle vissers
Honningsvåg is de noordelijkste stad van het Europese vasteland en ook een belangrijke visserijhaven. Meer dan 150 vissersboten hebben hier hun thuishaven. Marco en Gert Jan stapten dan ook in een vissersboot en hebben één dag het leven van een succesvolle visser mogen ervaren, tijdens het zeevissen. De vangst was meer dan 30 kabeljauwen!  

Terugreis
Na de dag rust waren ze opgeladen voor de iets langere terugreis, die midden door Zweden over de provinciale wegen liep. Deze wegen waren door de 2 cm dikke ijzel spiegelglad en daardoor een hele uitdaging!

   

Near-miss eland
Op de heenweg zijn ze geen rendier tegengekomen. Op de terugweg echter twee keer. Een keer op een prettige manier: op het diner bord en een keer op een minder prettige manier… namelijk midden in de nacht een near-miss met een eland. Ze reden hun normale vlotte snelheid, toen de eland de weg op sprong. De eland raakte alleen met zijn kop de voorruit, dus de schade is beperkt gebleven aan de Clio V6 en de eland. Na deze aan/ervaring vervolgden ze de reis naar Kristinehamn (Zweden).

Champagne!
De reis verliep verder voorspoedig. Marco en Gert Jan waren om 23.00 uur weer thuis in Nederland waar de champagnefles stond te wachten. Ze zijn het er beiden over eens: de Nordkapp Challenge met de Renault Clio V6 is een absolute aanrader!

Bekijk de diverse filmpjes die onderweg gemaakt zijn op ons YouTube kanaal en proef de sfeer. Deze Renault Clio V6 is niet te koop, maar te wel bewonderen in de showroom van Autobedrijf Van Ramshorst te Nijkerk.

Ga terug